14 februari 2014

What’s in a name

20140214-120140.jpg 20140214-120146.jpg 20140214-120153.jpg

Ik heb een hekel aan koosnamen. Kom bij mij dus niet aanzetten met schatje, lieverd, of schoonheid. Ik heb een naam, een mooie naam en daar ben ik best trots op. Mayra, May voor een enkeling, maar daar houdt het mee op (ok T, Mariah is ook nog acceptabel). Goed bedoeld, maar mijn nekharen gaan er recht van overeind staan. Ik heb ook nooit bijnamen gehad, mijn broer daarentegen wordt door zijn vrienden nog steeds aangesproken met uiteenlopende namen. Maar misschien is dat wel een mannending.

Een naam is iets heel persoonlijks. Ja duh, nogal logisch zou je zeggen. Maar met een naam krijg je direct ook bepaalde associaties. En dan bedoel ik niet alleen de associaties de je hebt wanneer je Mohammed, Jan of Aurélie hoort. Geef maar toe, ook jij dacht aan een Marokkaanse jongen, een Hollandse man van in de 50 en een petit Française met een korte zwarte bob. Maar namen hebben ook nog een extra betekenis, zo is Benjamin de jongste, is Sterre  een kind van hippe ouders, en Prince Michael II de enige in de wereld met die naam.

Toen ik in Indonesië op een van de Gili Islands was, werd ik uitgenodigd voor een naamgevingsceremonie. Toegegeven, uiteindelijk was het een feest met veel zelfgemaakt bier, joints en muziek, maar het geloof was dat een kind wanneer het geboren wordt de eerste drie maanden van zijn leven nog geen naam krijgt. Want hoe kan je een kind een naam geven als je nog helemaal niet weet hoe hij is?

Als ouder moet je dus de juiste naam bedenken voor jouw kind. Mijn eigen naam, Mayra, vind ik mooi. Populair in Zuid Amerika, maar wanneer ik hem google lijkt het een Ierse naam te zijn. De betekenis is uiteenlopend van lentebloesemkoningin (een van mijn favorieten), tot bitter/bedroefd, zee, beeldschoon en maan. Mijn ouders hebben deze naam ooit in een boek gevonden, Orkaan en Mayra. Het enige waar ik last van heb is de klaarblijkelijke moeilijkheid van de uitspraak van mijn naam. Want als ik zeg Mayra, verstaat een Nederlandse toehoorder Mira, Marja, Marga, Maja. Hoewel dit in de toekomst misschien gaat veranderen, want volgens de lijst met babynamen van 2013 zijn er afgelopen jaar dertig Mayra’s geboren in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Other Stories

Tags

,