26 februari 2014

Small talk heroes

20140226-100645.jpg 20140226-100652.jpg 20140226-100657.jpg

Ik ben niet goed in small talk. Dat durf ik best toe te geven. Hoewel, misschien moet ik het nuanceren. Ik was slecht in small talk, maar word er met de tijd beter in. Want ja, small talk kan je leren. Helemaal als je in een bedrijf werkt als ik. Hoe? Als echte boekenwurm heb ik eerst twee boeken gekocht, Small talk & Zakelijk flirten….maar ik kwam er er snel achter dat het beter werkt om gewoon af te luisteren van mensen die hier heel goed in zijn.

Dus stel je voor, tijdens een meeting of gewoon in de kantoortuin hoor ik een perfect small talk praatje, dan onthoud ik het onderwerp. Werkt als een freebee in de Apple store. Maar waar kom ik ook achter, mensen die goed zijn in small talk hebben altijd een vraag klaar waar iedereen wel een antwoord op weet, vaak dezelfde vraag voor verschillende mensen.

Bijvoorbeeld, in de afgelopen weken tijdens de Olympische spelen, is een van de vaste vragen aan collega’s of de klant: “En, hebben we nog medailles gewonnen vandaag? ” of “Zo, Irene was lekker bezig!”. Een simpele vraag waar direct een klein gesprekje aan vastgeknoopt kan worden. Andere favorieten zijn nieuwe gadgets, goede series, of auto’s. Hoewel dit ook geslacht gebonden is, maar omdat ik tijdens mijn werk vooral small talk moet houden met mannen, is dit mijn referentie kader. Tegen wie je het ook hebt, mensen die goed zijn in small talk zullen nooit beginnen over onderwerpen waar je een ander mee in verlegenheid brengt of waar een discussie uit kan ontstaan.

Ik kan me nog goed een gesprek met mijn vader herinneren waarin we het hebben over de zin van small talk. Ik was begin twintig en volop bezig met mijn studie. Hing met mij neus in de boeken en dacht na over de zin van het leven, wat ik wilde bereiken en wie ik nou eigenlijk was. Ik ergerde mij aan mensen die altijd maar beginnen over het weer, iets wat ze zien op straat, of de hond. Voor mij moest het direct ergens over gaan. Inhoud hebben, anders was ik al afgehaakt. Ik begreep toen niet dat small talk erbij hoort. Dat je geen goed gesprek, (werk)relatie, of vriendschap kan hebben zonder. Voorlopig blijf ik dus afluisteren van mijn mede collega’s en over een paar jaar ben ook ik een small talk hero.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Work Stories

Tags

, ,