“Met drie dagen werken neem je je leven in eigen hand”. Deze tekst prijkt boven het opinie artikel in De Volkskrant. In eerste instantie zou je hier direct kunnen denken aan een verheerlijking van het relaxte leven. Drie dagen werken en de andere vier een beetje aankloten, lezen, sporten, whatever. In eerste instantie, want dit stuk gaat helemaal niet over lekker luieren en chillen tot je erbij neervalt. Nee, dit stuk gaat over een invulling van de toekomst die mij doet nadenken en die, eerlijk is eerlijk, ook wat wegheeft van vroeger. En dan niet het ‘vroeger’ dat ik gebruik om mijn tienerjaren aan te duiden, maar het vroeger van voor de industriële revolutie, toen men zijn dagen vulde met het voorzien in zijn eigen levensbehoeften.

“Veel banen staan op de tocht, zelfs in intellectuele beroepen dreigt werkloosheid. […]De trend naar 24 uur per week is een zekerheid van de toekomst”. Maar zo wordt direct ook aangemerkt; “de resterende vier dagen van de week kunnen niet met de term ‘vrije tijd’ worden aangeduid”. En hier komt het stuk waar mijn interesse door werd aangewakkerd. Want, zo schrijven de auteurs, in deze vrije tijd gaat de consument zelf de energie de hij verbruikt produceren. Met 3D printers maakt hij de producten die hij heeft ontworpen en nodig heeft. Ook teelt hij zijn eigen groenten en fruit passend bij zijn eigen behoeften, is hij de opdrachtgever van de bouw van zijn eigen woning en houdt hij zijn eigen gezondheid in de gaten. In de resterende uren maakt deze consument van de toekomst deel uit van netwerken die nieuwe producten creëren op open innovatie platformen.

Jaren lang hebben wij de vruchten van de industriële revolutie mogen plukken. Productie werd geautomatiseerd, mensen kunnen zich specialiseren in dienstverlening. We kunnen (en moeten) meer gaan werken om in ons onderhoud te kunnen voorzien. Onze eerste (en tweede en derde) levensbehoeften kopen we in de winkel. Maar het beeld dat in dit stuk wordt neergezet betekent terug naar zelfvoorziening op individueel niveau. Je ontwerpt je eigen stoel en print hem uit. Je hebt spinazie, appels en aardbeien in je groentetuin staan. De ‘vieze’ spruitjes van de buurman hoef je niet. Je hebt je leven in eigen hand en bent verantwoordelijk voor de productie van je eigen behoeften.

Ik zie het wel zitten; op maandagochtend een nieuwe pan printen om daarna een pannenkoek te bakken met zelfgekweekte ingrediënten. Ook zie ik mijn manager al een bakje opentrekken met daarin tomaatjes uit eigen tuin, of zou hij dit toch als verzoekje op mijn bordje neerleggen?

 

Met drie dagen werken, neem  je je leven in eigen hand – OPINIE – Reinier Castelein, Erik Hallers, Adjiedj Bakas en Wim de Ridder − 24/06/14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Life Stories

Tags

, , , , ,