20 maart 2015

Margin dilutive

Ik deed rustig maar mij ogen spuwde vuur. Wat dacht deze samengeknepen pik wel niet! Mij vertellen wat ik moet doen! Er van overtuigd zijn dat het de beste manier van werken is! En dat ik dat ook moet vinden! Het maakte mij ontzettend boos. Waarom? Omdat ik het er niet mee eens ben. Ik word er niet beter van, het draagt niets bij aan mijn groei. Daarnaast is het betuttelend en blokkeert het elke vorm van creativiteit.

Groei en ambitie. Hoe komt het dat de ene persoon hangt naar zelfstandigheid, ontwikkelen, uitdaging, het liefst zo snel mogelijk, waar de ander liever een duidelijke taak krijgt waarbij verteld wordt wat te doen en op welke manier. Wat maakt het dat je liever luistert naar een ander dan je eigen weg gaat? Volgens mij zit het verschil in je intrinsieke beloningsbeleving.

Laat ik voor mijzelf spreken; ‘iets’ doen is het leukst wanneer ik er goed in ben. Of eigenlijk wanneer ik er steeds beter in word. Groei zien in je eigen prestaties. Mijn grootste drijfveer voor ambitie. Want wat is mooier dan jezelf steeds iets beter maken dan gister. In lichaam en geest. Want wanneer je leeft met het idee dat je alleen meer beter kan worden, win je altijd.

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wat je wil doen, wat je wil bereiken, zijn mensen en activiteiten die niets toevoegen aan deze groei of deze weg alleen maar margin dilutive. Wat ik daarmee bedoel is het vertroebelen van het eindresultaat met activiteiten en gesprekken die niets toevoegen, behalve het totaal groter maken zodat het uiteindelijke voordeel van het resultaat kleiner wordt. Wanneer je bezig bent met zaken waar je geen invloed op hebt, waar je niet in kan groeien, maar welke je wel optelt in jouw totale beeld van prestaties, zijn het deze zaken die ervoor zorgen dat jouw uiteindelijke resultaat minder lijkt dan het daadwerkelijk is. Heel simpel gezegd; Focus op verbetering in 2 van de 4 activiteiten die je uitvoert (50% beter) in plaats van 2 van de 8 (25% beter).

Groei heb je zelf in de hand, door de mensen die je om je heen verzamelt, door activiteiten die je onderneemt, maar ook door juist die zaken weg te laten die geen toevoeging hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Life Stories

Tags

, , , ,