9 april 2015

Het piramidespel

Laat me je voorstellen aan de zuidas. Hoogmoedig, intelligent en luid. De glanzende hoogbouw verhult strategieën, ideeën en intriges. Vier jaar geleden liep ik hier voor het eerst. Zwart rokje, zwarte blouse en zalm roze pumps. Zo ging ik naar de laatste ronde van mijn sollicitatieprocedure. Juni 2011 ben ik gestart, at the botom of the pyramid. Sindsdien heb ik geleerd, mij verwonderd, gepiekt, gefaald, geërgerd. Ik heb glimmend van trots door de gang gelopen, en met tranen in mijn ogen achter mn laptop gezeten. Beide sans gêne. Want dat hoort erbij. Toch besef ik mij ook dat het soms niet normaal is wat wij hier doen. Dat het voor anderen onbegrijpelijk kan zijn dat we tot 2 uur ’s nachts in deze towers of power vertoeven. Dat besef ik mij des te meer wanneer ik terugdenk aan de grappige, bizarre en frustrerende opmerkingen die ik onderaan de piramide op mij afgevuurd heb gekregen.

“No, no, no, don’t think yourself, I will prompt you”
I will prompt you….ja, direct kwam het beeld van een nieuwslezer met teleprompter in mijn hoofd. Als een schaapje zat ik daar te typen wat meneer aan het oreren was. “bla, bla, bla, etcetera, value creation, bla bla….no go back, GO BACK, you misspelled value”. Zwetende handjes toen deze koning op de apenrots zijn brain dump deed, 4 andere lakeien mee aan het kijken waren en elk klein foutje van mij onder een vergrootglas werd gelegd.

“Wij zouden jou graag willen vertellen hoe jij zou moeten werken”
Ik wil best wat van een ander aannemen hoor, en kan het zeker waarderen als mensen de tijd nemen om mij wat uit te leggen, maar dit! Ik kookte van woede! Deze twee heren hadden samen bedacht hoe ik mijn werk zou moeten doen. Oh en daar moest ik hen dankbaar voor zijn, het roerend mee eens zijn, en vooral ja en amen zeggen.

“Jullie dochters maken het ons vaders wel ontzettend moeilijk soms”
Dag status, dag gelijke relatie! Wat doe je hiermee? Wanneer dit tegen je wordt gezegd? Ik weet dat ik vrij jong ben in de rol die ik heb. En ik weet dat de een hier beter mee om kan gaan dan een ander. Maar wanneer ik een werkrelatie met jou heb vind ik het denigrerend en rolbepalend om mij gelijk te stellen aan jouw dochter?! Dat ben ik niet, en zo’n relatie hebben wij ook niet met elkaar. Wij hebben een werkrelatie en daar zou ik het graag bij houden, merci!

Dit is enkel het topje van de piramide. En ondanks de frustratie die mijn werk met zich meebrengt, vind ik het vooral ontzettend gaaf. Zelfs als ik om 2 uur ’s nachts naar huis fiets en jullie uit de kroeg zie rollen, wanneer we wederom ‘terug naar de tekentafel’ moeten, of wanneer ik me besef dat ik in de afgelopen week al genoeg gewerkt heb voor de rest van de maand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Work Stories

Tags

, , , , , , , , ,